Duurzaamheid

Bij RBL denken we zorgvuldig na over duurzame oplossingen. We ontwerpen unieke concepten die goed zijn voor mens en natuur. Zeer succesvol is onze abri met sedumdak. In de stad Utrecht hebben we er hiervan 316 geplaatst. Die zijn enthousiast ontvangen door de gemeente. Utrecht vindt duurzaamheid belangrijk en daagde ons uit om hier invulling aan te geven.

Abri van RBL Outdoor in de gemeente Utrecht met een sedumdak

Groen wapen tegen fijnstof
Met sedumdaken brengen we natuur in de stad. Dat zorgt voor meer leven en beleving. Bewoners van hoogbouw kijken neer op minituintjes. De begroeiing leidt ook tot meer biodiversiteit. In Utrecht vond de met uitsterven bedreigde bij haar weg naar onze groene abri's. Sedum reduceert ook fijnstof, het bergt regenwater en bestrijdt hitte: in de zomer is een begroeid dak 30 graden koeler dan een zwart dak. Dat maakt sedum zeer aantrekkelijk in stedelijk gebied. De combinatie van veel beton en weinig groen is immers niet opgewassen tegen het veranderende klimaat.

Nog meer duurzame oplossingen 
Duurzaamheid gaat verder dan onze begroeide daken. In Utrecht hebben 491 objecten een zitelement van bamboe en ledverlichting, 100 abri's zijn voorzien van zonnepanelen. We houden alles schoon met gefilterd hemelwater. Onze medewerkers rijden in elektrische auto's die we opladen met groen opgewekte stroom. RBL hoopt mensen te stimuleren om ook een steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen.

Abri van RBL Outdoor in de gemeente Utrecht met een zonnepaneel

In de media
Onze duurzame abri’s krijgen wereldwijd aandacht. Zo berichtte de Amerikaanse website The Hill over de sedumdaken en bracht de Engelse website The Independant de abri’s in beeld.

Editie NL maakte een reportage waarin onze collega Rolf van Laere uitleg gaf over de sedumdaken.

Heerlen wordt de tweede gemeente waar alle abri’s een groen dak krijgen. De gemeente kiest niet voor nieuwe bushokjes, maar laat de bestaande abri’s met sedum bekleden. Ook dat behoort uiteraard tot onze duurzame oplossingen.

 

Foto's: Barbra Verbij