Duurzame ledverlichting in alle abri’s

Actueel

Bij RBL Outdoor zorgen we dat reizigers comfortabel en veilig kunnen wachten op de bus. Daarom voorzien we al onze abri’s van goede verlichting. Vroeger was het gebruikelijk om daar tl-lampen voor te kiezen. Inmiddels weten we allemaal dat led een beter en vooral duurzamer alternatief is. Daarom zorgen we momenteel dat in al onze abri’s ledverlichting brandt.

Onze abri’s zijn van hoge kwaliteit. Ze gaan minimaal twintig jaar (en vaak nog langer) mee. Maar waar het frame van oudere objecten nog prima voldoet aan de eisen van deze tijd, is dat voor de verlichting een ander verhaal. Daarom vervangen we momenteel de lampen in álle abri’s. Een abri met ledverlichting verbruikt namelijk 75% minder energie dan een abri met vier tl-lampen.

Nieuwe lichtmodule

Dat vervangen omhelst meer dan ‘lampje eruit, lampje erin’. Je zóu de tl-buizen 1-op-1 kunnen vervangen voor een led-buis. Maar dan maak je niet optimaal gebruik van de mogelijkheden en de voordelen. We vervangen daarom de gehele lichtmodule. Dat bereiden we in onze werkplaats technisch voor. Zo’n module bespaart meer energie, geeft een mooiere en egale lichtverdeling in de abri én heeft veel minder onderhoud nodig. Een tl-buis moet je elke drie, vier jaar vervangen. Ledverlichting gaat 100.000 branduren mee.

Weinig overlast

Het ombouwen gebeurt momenteel actief in alle uithoeken van ons land. In elke regio is hiervoor een medewerker vrijgemaakt. Die kan in vier tot vijf objecten per dag nieuwe verlichting aanbrengen. Overigens is daar geen graafwerk voor nodig: we kunnen de lichtmodule direct op de hoofdaansluiting van de netbeheerder aansluiten. Daardoor geeft het vervangen weinig overlast voor reizigers en bezoekers. Het is onze bedoeling dat eind 2023 alle abri’s in Nederland zijn voorzien van ledverlichting. Zo dragen we bij aan een betere reisbeleving én het milieu.